Logo

افسردگی نوجوانان

افسردگی نوجوانان

۱۰ نشانه افسردگی نوجوانان و درمان آن در خانه

درود بر دنبال کنندگان آکادمی علیرضا حدادی، ما اومدیم با یک پست آموزشی بسیار جذاب و کاربردی در حوزه افسردگی و مشکلات برای نوجوانان؛ اگر یک نوجوان هستید و با چالش های بسیار بزرگ دست و پنجه نرم می‌کنید و کسی شما را درک نمی‌کند، نگران نباشید، چرا که تنها نیستید. از طرف مقابل اگر یک از والدین و نزدیک یک نوجوان سرکش هستید و نگران رابطه خود با او می‌باشید، این پست آموزشی برای شما بسیار جذاب است و می‌تواند روی زندگی شما تاثیر گذار باشد. با ما همراه باشید تا با افسردگی نوجوانان بهتر از هر زمان دیگری آشنا شوید و یک برنامه ریزی مناسب انجام دهید.

افسردگی نوجوانان

افسردگی در نوجوانان چیست و به چه علت ایجاد می‌شود؟

با توجه به این که سطح هورمون و همچنین انرژی نوجوانان در بازه زمانی نوجوانی متغییر است یک نوجوان می‌تواند علائم متفاوتی از خود نشان دهد که در بخش های بعدی بررسی خواهیم کرد. اما افسردگی در نوجوانان به چند دلیل ایجاد می‌شود که مهمترین آن ارتباط نامناسب با خانواده می‌‌باشد. البته خانواده ها قصد ناراحت کردن و ایجاد افسردگی در فرزندان خود ندارند، بلکه به دلیل کمبود آگاهی به این مسیر هدایت می‌شوند. لازم به ذکر است که در کارگاه آموزشی در مدار عرش به صورت ویژه در این رابطه صحبت خواهیم کرد و نحوه درمان افسردگی نوجوانان را باز می‌کنیم. با این حال در این بخش قصد بررسی اجمالی و مختصر برخی از مهمترین سرفصل های دوره را خواهیم داشت.

۱. تضاد ارزش ها

نوجوان امروزه با نوجوانان دیروز بسیار تفاوت دارند، به هر اندازه که نوجوان شما بیشتر با فضای مجازی و اجتماع در ارتباط باشد، ارزش های متفاوتی نسبت به شما خواهد داشت. ممکن است نوجوان شما بخواهد یک تتو روی بدن خود هک کند، تا زمانی به زبان خودش و ارزش های او صحبت نکنید، احتمال منصرف کردن او بسیار کم و یا حتی می‌توان گفت که صفر است. یک نوجوان می‌تواند عملکرد بسیار متفاوتی از خود نشان دهد و ارزش‌های خود را مخفی کند. همین موضوع عامل افسردگی نوجوانان می‌‌باشد. چرا که نوجوان نمی‌تواند به صورت آزادانه کار خود را انجام دهد. او نماز میخواند در حالی که اعتقاد به نماز و روزه ندارد.

با توجه به چنین مفروضاتی نکته بسیار مهمی که باید مد نظر قرار دهید، لحظه ای است که او از این افسردگی به سطوح می‌آید و رفتار نامعقولی انجام میدهد. در صورتی که پست آموزشی « افسردگی و خودکشی » را مطالعه کرده باشید به خوبی منظور ما را درک می‌کنید. سعی کنید ارزش و عقاید فرزند عزیز خود را بشناسید و برای آن زمان صرف کنید. در این صورت می‌توانید اطمینان داشته باشید که فرزند عزیز شما از بیماری هایی مانند اختلال دو قطبی و مازوخسیم و یا رفتارهای سادیستی در امان باشد. سعی کنید دنیا را از چشم نوجوان خود ببینید و برای پرسش های او پاسخ پیدا کنید. به هر اندازه که فاصله میان نوجوان و خانواده بیشتر شود، علاوه بر افزایش میزان افسردگی آن ها بهداشت روانی نوجوانان نیز بیشتر در خطر قرار خواهد گرفت.

۲. تغییرات جسمی « علائم افسردگی در نوجوانان پسر »

زمانی که به عوامل افسردگی نوجوانان فکر می‌کنیم، نکات بسیار جالبی توجه ما را جلب می‌کند یکی از آن ها تغییرات فیزیولوژیکی نوجوانان الخصوص پسران است که در چهره و دیگر اندام آن ها قابل مشاهده است. امروزه داشتن یک صورت زیبا و یک استایل مناسب به اندازه ثروت ارزش آفرین است و روی روحیات نوجوانان تاثیر گذار است. زمانی که چهره یک نوجوان به دلیل تغییر فاز از کودکی به جوانی دستخوش تغییراتی می‌شود، اعتماد به نفس او کم می‌شود. حال اگر دوستان و یا خانواده با این موضوعات شوخی کنند، میزان افسردگی نوجوانان بسیار بیشتر خواهد شد.

تغییرات جسمی

بارها به خانواده هایی که نوجوان افسرده دارند، توصیه کردیم که در مورد گذرا بودن شرایط آن ها صحبت کنند و به آن ها روحیه دهند. زمانی که والدین با جوش های صورت نوجوان خود شوخی می‌کنند و برای او به اندازه کافی ارزش قائل نمی‌شوند، شرایط نوجوانان تغییرات بسیار زیادی خواهد کرد و همین موضوع می‌تواند سطح استرس و افسردگی نوجوانان را افزایش دهد. در صورتی که نوجوان شما یک نقص و یا چالش جسمی دارد، سعی کنید نحوه برخورد با آن را به نوجوان خود آموزش دهد. درمان افسردگی همیشه با دارو نیست و استفاده از داروهای ضد افسردگی نوجوانان می‌تواند تاثیرات غیر قابل جبرانی برای آن ها به دنبال داشته باشد. والدین یک نوجوان باید برای جلوگیری از افسردگی نوجوانان با آن ها زمان صرف کنند و در مورد چالش های آن ها صحبت کنند.

۳. تغییرات هورمونی « علائم افسردگی در نوجوانان دختر »

نشانه های افسردگی نوجوانان معمولا مشترک است، اما برخی مواقع دختر خانوم ها به دلیل این که زود بلوغ جسمی و جنسی را تجربه می‌کنند، با افسردگی بیشتری دست و پنجه نرم می‌کنند. معمولا نوسانات هورمونی در دختر خانوم ها بسیار بیشتر است و به همین دلیل است که آن ها احساس بسیار بدی نسبت به نوجوانی دارند و گاها منزوی می‌شوند. در صورتی که دختر و یا پسر شما منزوی و خشمگین شده است به جای سرزنش کردن و ایجاد چالش بین خودتان به آن ها نزدیک شوید و علت این موضوع را درک کنید. به عنوان مثال زمانی دختر خانوم شما پریودی را تجربه می‌کند باید شرایط خانه و خانواده را برای او مهیا کنید.

به دختر خانوم خود یاد دهید که در مورد این موضوع با مادر خود صحبت کند و شرایط خاص خود را شرح دهد. البته این موضوع برای پسر ها نیز به نوعی متفاوت است و احتلام در آن ها شایع است. معمولا نوجوان ها اولین روزی که این شرایط را تجربه می‌کنند احساس خوبی دارند، اما دو تا سه روز بعد نه تنها احساس بدی دارند، بلکه به دلیل کاهش میزان تستسترون بدن خود با افسردگی دست پنجه نرم می‌کنند. دقت کنید که قالب نوسانات هورمونی در دخترها منجر به افسردگی می‌شود و به همین دلیل است که افسردگی نوجوانان دختر همیشه با تغییرات هورمونی و تحریک پذیری بالا همراه است. برخی از خانواده ها در این زمان به دنبال قدرت نمایی و به فکر خودشان کنترل کردن کودک می‌باشند که از اساس اشتباه است و شرایط افسردگی نوجوانان بدتر خواهد کرد.

۴. رفتار نامناسب با سرکشی نوجوانان

اگر به دنبال درمان و یا پیشگیری از افسردگی نوجوانان در خانه هستید، به این بخش توجه بسیار زیادی داشته باشید. یکی از مهمترین نکاتی که توسط والدین بد جا افتاده است، رفتار نوجوان با آن ها می‌‌باشد. زمانی که یک نوجوان رفتار خوبی ندارد و عملکرد بدی از خود بروز میدهد به جای این که حال بدی داشته باشید باید خوشحال شوید. چرا که این موضوع نشان از عزت نفس بالای او دارد. زمانی که یک نوجوان در مقابل خواسته های شما کاملا مطیع است و عملکرد بدی از خود ارائه میدهد، همیشه معنی خوبی ندارد. بلکه این عادت بد برای نوجوان شما در آینده مشکل ساز خواهد شد.

نوجوانی که در سنین اولیه خود پای ارزش ها و سوالات خود نایستید در جامعه به سادگی آسیب خواهد دید. به همین دلیل است که روانشناسی بخشی از سرکشی نوجوانان را نه تنها بد نمیداند بلکه آن را تایید نیز می‌کند. اگر رفتار نوجوان شما مناسب نیست و با خواسته های شما مخالفت می‌کند به جای اینکه او را تخریب کنید و یا ذهن او را به بریزید روی شخصیت خود کار کنید. تا زمانی که نوجوان شما عزت نفس و قدرت شما را درک نکند، به گفته های شما احترام نخواهد گذاشت.

 البته منظور ما این نیست که با نوجوان خود وارد چالش شوید، بلکه باید تمام تلاش خود را به کار گیرید و با یک برنامه ریزی مناسب و منطقی به او نزدیک شوید و در مورد خواسته ها و نیازهای او صحبت کنید. البته برخی مواقع لازم است که پاسخ نه  به صورت قاطعانه از شما دریافت کند. چرا که این کار با هدف سلامت جسمی و ذهنی نوجوان انجام خواهد شد. البته سعی کنید دنیای نوجوان خود را درک کنید تا پاسخ و رفتار اشتباهی نداشته باشید. به جای این که از نوجوان خود انتظار داشته باشید که شما را درک کند و به رفتار شما احترام بگذارد، شما باید او را درک کنید و به او احترام بگذارید.

۵. کاهش نمرات و افت رتبه درسی

یکی از بارزترین علائم افسردگی نوجوانان که بسیار رایج نیز می‌‌باشد کاهش نمرات و افت رتبه تحصیلی می‌‌باشد. اگر نوجوان شما به درس و مطالعه علاقه ندارد و از رفتارهای قبلی خود لذت نمیبرد به معنی تنبلی او نیست و نباید این موارد را اشتباه بگیرید. برخی موارد او به دلیل مشکلات درونی و عدم تمرکزی که دارد از درس نتیجه مناسبی نخواهد گرفت. حال اگر به این موضوع توجه نکنید و او را یک فرد نادان قلمداد کنید، با رفتار جدی و پرخاشگرانه او مواجه خواهید شد. این کار اشتباه شما نه تنها افسردگی نوجوانان را تشدید خواهد کرد بلکه فاصله میان شما و او را نیز زیاد می‌کند.

افت رتبه درسی

به جای استخدام یک معلم خصوصی و یا خرید کتب کمک آموزشی باید تمام تلاش خود را به کار گیرید که با یک برنامه ریزی مناسب روحیات نوجوان خود را تغییر دهید. دوره در مدار عرش برای این چالش راه حل های زیادی دارد. از منظر استاد حدادی درمان افسردگی محدود به یک سن و جنسیت خاص نیست و باید اصول آن برای همه جواب دهد. زمانی که بتوانید روی بهداشت روانی نوجوان خود کار کنید و میزان تمرکز او را افزایش دهید شاید رشد قابل توجه او در درس ‌هایش می‌باشید. به همین دلیل است که خانواده هایی که انسجام ذهنی بالایی دارند و محیط خانه را برای نوجوان خود آماده می‌کنند، کمتر با افسردگی نوجوانان مواجه می‌شوند.

۶. از بین رفتن لذت های و روتین های روزانه

 قطعا هر انسانی یک رفتار و روتین ذهنی ثابت دارد و اگر این رفتار و یا روتین ذهنی او تغییر کند، حال او خوب نیست و به دنبال امتحان کردن چیزهای جدید است. اما در نوجوانی شرایط اندکی پیچیده تر است و همین موضوع نیز افسردگی نوجوانان اندکی سخت و چالش برانگیز خواهد کرد. به دلیل تغییر ارزش ها و درکی که نوجوان از زندگی دارد روز به روز سوالات ذهنی او بیشتر می‌شود و رفتارهایی که در گذشته انجام میداده الان برای او لذت بخش نیست. به عنوان مثال دوستی که از دوران دبستان نزدیک ترین فرد به او بوده، در حال حاضر یک فرد غریبه است که احساس خوبی نسبت به او ندارد. از طرفی در کودکی او عاشق بازی گروهی بوده اما الان از بازی های گروهی احساس خوبی دریافت نمی‌کند.

چنین مواقعی والدین باید به نوجوان خود اهمیت بسیار زیادی بدهند. چرا که این نوجوان سردرگم شده است و نمی‌تواند نیاز مسیر خود را پیدا کند. بهتر است که بگوییم که نوجوان در حال حاضر نمیداند که از چه چیزی می‌تواند لذت ببرید و چه چیزی نمی‌تواند لذت ببرد. به هم خوردن روتین و علایق نوجوانان نه تنها روی افسردگی آن ها تاثیر گذار است، بلکه می‌تواند میزان پرخاشگری و تحریک پذیری آن ها را افزایش دهد. در این زمان دقت و هوش پدر و مادر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که ارتباط برقرار کردن با نوجوان بسیار مهم است و توجه به نیاز آن ها می‌تواند در جلوگیری و حتی درمان افسردگی نوجوانان تاثیر بسزایی داشته باشد.

۷. احساس پوچی و تنهایی

یکی از ریشه های و دلایل افسردگی نوجوانان که شاید کمتر کسی آن را مورد توجه قرار دهد، سوالات آن ها در مورد زندگی و ماهیت آن است. زمانی که یک نوجوان به بلوغ عقلی میرسد، اولین سوالی که برای او ایجاد می‌شود، هدف زندگی کردن است. متاسفانه تعداد بسیار زیادی از والدین به این موضوع توجه ندارند و با آن ها در مورد ماهیت و هدف زندگی صحبت نمی‌کنند. البته انتخاب های سختی که باید انجام دهند نیز باعث وخامت این چالش می‌شود. به عنوان مثال انتخاب رشته و یا برخی مواقع هدف نهایی آن ها از کار کردن و ورود به جامعه برای آن ها سوالاتی ایجاد می‌کند.

منظور ما از تنهایی در این بخش گوشه گیری و انزوا نیست، بلکه نبود یک پاسخ مناسب برای چالش های به وجود آمده می‌‌باشد. زمانی که با والدین و حتی دوستان خود صحبت می‌کند برای این بخش پاسخی ندارند و همین موضوع ارتباط آن ها را با محیط بدتر خواهد کرد. اگر یک فرد مذهبی هستید، مسائل اعتقادی خود را نباید به فرزندان خود تحمیل کنید. به عنوان مثال اگر قرار است که نوجوان شما یک عمل اعتقادی انجام دهد، باید با فطرت او سازگاری داشته باشد. در غیر این صورت نتیجه مناسبی نخواهید گرفت و او نیز واکنش مناسبی نسبت به شما نخواهد داشت. البته استاد حدادی در جلسات در مدار عرش روی این موضوع زمان و انرژی زیادی صرف کرده است و یک مسیر ترسیم نموده که می‌تواند راهنمای شما باشد.

۸. عدم وجود آینده مشخص در جامعه ای که فرد زندگی می‌کند

یکی از مهمترین ریشه های افسردگی نوجوانان که می‌تواند تاثیرات مخربی داشته باشد، نوسانات اجتماعی و اقتصادی است که نوجوان آن را احساس می‌کند. یک نوجوان تا دیروز درک واضحی از حجاب، پول، مسئولیت پذیری، قانون و … نداشت، اما امروزه باید نسبت به آن ها واکنش نشان دهد و از همه مهمتر ذهن او را درگیر کرده است. در گذشته برای یک نوجوان مهم نبود که پول خود را چگونه خرج کند، چرا که والدین از او حمایت می‌کردند، اما زمانی که سن نوجوان افزایش پیدا می‌کند، رویکرد خانواده نیز به صورت ناخودآگاه تغیری خواهد کرد.

نوجوانان امروزه نسبت به گذشته بسیار با هوش شده اند و این موضوعی ساده نیست که بتوان از آن عبور کرد. به همین دلیل باید تمام تلاش خود را به کار گیرید که برای آینده ها به عنوان یک مشاور حضور داشته باشید. اطمینان دادن در این بخش برای کاهش افسردگی نوجوانان خوب است، اما درمانی دائمی نیست. نکته بسیار مهمی که باید مد نظر قرار دهید، آموزش بهداشت روانی و کنترل ذهن است که او را از هیجانات و اخبار زرد دور نگه میدارد.

سخن پایانی

در این پست آموزشی در مورد یکی از بزرگترین و مهمترین چالش های نوجوانان صحبت کردیم و آن هم افسردگی پنهانی بود که توسط جامعه درک نمی‌شود. زمانی که یک نوجوان با دیگران مخالفت می‌کند به جای درک او مقابله می‌کنند و سعی در قدرت نمایی دارند. یک خانواده سالم قبل از اینکه با افسردگی نوجوانان خودش مواجه شود به بهداشت روانی او توجه می‌کند و از همه مهمتر او را به رسمیت میشناسد و برای انجام امور مهم از او کمک دریافت می‌کند. به هر اندازه که برای نوجوان خود انرژی و زمان صرف کنید. نتیجه بهتری خواهید گرفت و از میوه جوانی فرزند خود لذت بیشتری خواهید برد.

در صورتی که از مطالعه این پست آموزشی لذت بردید، خوشحال می‌شویم آکادمی علیرضا حدادی را در شبکه های اجتماعی خود به دیگران نیز معرفی کنید. چرا که افراد بسیار زیادی با افسردگی نوجوانان دست و پنجه نرم می‌کنند و نه نظر درستی نیز در مورد آن دارند و رفتار مناسبی در مواجه با آن از خود بروز میدهند. بسیار از شرکت کنندگان دوره در مدار عرش نیز به این موضوع اذعان دارند که بعد از پیدا کردن آرامش ذهنی نه تنها رابطه خود را با فرزندان و یا والدینشان بهتر کردند، بلکه آرامش واقعی را با عزیزان خود تجربه کردند. زمانی که حال یکی از اعضای خانواده خوب باشد، تاثیر کمی روی دیگر اعضا خانواده خواهد داشت. اما از طرف مقابل با حال بد یکی از اعضای خانواده و افسردگی او دیگر اعضا نیز احساس بسیار بدی دارند. به همین دلیل داشتن یک بهداشت روانی مناسب برای همه لازم و ضروری می‌‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید